DES GUIRLANDES


Het leven is een feest
Maar je moet zelf de slingers ophangen


dinsdag 16 juni 2015

Paper roses


Paper roses oftewel rozen van papier bestaan al heel lang. Het is van oorsprong een Engelse techniek uit de Victoriaanse tijd. Ik denk dat ze in Nederland als eerste geïntroduceerd zijn door Nanette de Freese. Zij heeft een boekje geschreven waarin ze precies laat zien hoe je deze rozen kunt maken. Het boekje is van 1997, kun je nagaan hoe lang deze techniek al in Nederland bekend is.


Toch is het best lastig om het uit een boekje te leren, dus ben ik verder gaan zoeken en op internet vond ik nog veel meer om het onder de knie te krijgen. Bij Janny van der Vliet heb ik een ‘live’ workshop gevolgd en daar heb ik de basistechniek geleerd. Door het te doen ga je het pas echt snappen. Helaas kwam het verven van het papier daar niet aan de orde maar met de beschrijving van Nanette de Freese en het gewoon te gaan doen, leerde ik het mezelf. Met bijvoorbeeld thee en koffie kun je mooie vervaagde kleuren maken.Na die workshop ben ik verslingerd geraakt aan de papieren rozen. Na het inwinnen van allerlei informatie en door het héél veel te doen, heb ik inmiddels mijn eigen manier gevonden. Die lijkt natuurlijk op de oorspronkelijke manier maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Zowel qua verven en qua opbouw van de rozen. Vooral ook door te kijken hoe een echte roos eruit ziet kwam ik een heel eind.

Op een dag kreeg ik van een vrouwenvereniging hier in het dorp het verzoek of ik op een creatieve avond de dames wilde leren een papieren roos te maken. Best wel eng, er zaten 40 (!) vrouwen met een verwachtingsvolle blik naar me te kijken. Gelukkig weet mijn moeder ook hoe het moet en hebben we die workshop samen gedaan.


Ik vond het zo leuk en gezellig dat ik nu af en toe workshops geef aan kleine groepjes, vooral hier in de regio.


 
Dochter Charlotte heeft samen met een vriendin ook een keer meegedaan met de workshop. Ze koos voor rozen in de kleuren van haar kamer, oud roze en lavendelpaars-blauw. Ondanks dat ze niet echt creatief is - ze studeert liever-  zijn haar rozen prachtig geworden. Stilletjes denk ik dat ze toch best wel wat creativiteit in zich heeft, ik weet het eigenlijk wel zeker.
 
 
Eerder had ik jullie verteld dat ik sinds kort deel uitmaak van het creatieve team van Vintage-Furniture in Leiden. Daar worden vooral workshops gegeven op het gebied van de krijtverf van Annie Sloan maar er zijn ook andere workshop. Eén van die workshops is het maken van papieren rozen.

Op woensdagavond 24 juni is er weer een workshop Paper Roses bij Vintage-Furniture in Leiden
en die geef ik dus J

Lijkt het je leuk, dan kun je je opgeven via de site (klik)
De link vind je ook rechts van mijn blog.

Misschien zien we elkaar...


Groetjes,
Barry

16 opmerkingen:

 1. Natuurlijk heeft een dochter van jou haar portie creativiteit in zich. Wat een prachtige rozen maken jullie en wat ontzettend leuk dat je zo hier en daar een workshop geeft. Al lijkt mij die eerste keer ook heel erg eng hoor. Fijn dat je moeder met je meedeed. Ook zij heeft haar creativiteit... die gaf ze door aan jou en jij weer aan je dochter...
  Ik zie dat zelf ook bij mijn dochters, ieder op hun eigen manier, maar toch...
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och wat prachtig..
  Vooral de laatste foto...
  Net echt eigenlijk nog mooier dan echt
  Perfect zijn ze

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij kunt dat als geen ander, zo mooi! Maar je hebt concurrentie, hihi, van je dochter! Net als jouw moeder. Drie generaties die rozen vouwen, prachtige rozen! Rozen voor de eeuwigheid, generatie op generatie...
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind ze zo gaaf die papieren rozen, ik wil absoluut een keer een workshop doen als het huis af is en ik er echt tijd voor vrij kan maken, het lijkt me zo heerlijk om ze zelf te kunnen maken, ik vind ze zo mooi!
  Liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze zijn zo prachtig, niet van echt te onderscheiden. Erg mooi. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig, zowel de vorm als de kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze zijn prachtig weer je rozen. Heerlijk vind je ook niet om zo lekker creatief bezig te zijn.

  Groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze blijven mooi hoor, jij bent er al zo handig in geworden, leuk dat je ook workshops geeft, zo breng je de kunst van het maken ook over op anderen, een heerlijke bezigheid.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je rozen zijn prachtig, ik had er nooit bij stilgestaan dat je die zelf zou kunnen maken (beetje naief hè). Jammer dat ik niet bij je in de buurt woon.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie pastelkleuren! En zo mooi gemaakt: zou best eens zo'n workshop willen volgen maar Leiden is toch wel een beetje te ver weg! Misschien toch maar met een boek?
  Wat leuk om zo'n creatieve familie te zijn!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind de rozen erg mooi, en zou best eens een workshop willen volgen, maar Leiden is voor mij te ver voor een avond... Maar mocht je nog eens richting het noorden komen met een workshop ;-), meld ik me graag aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt mij hartstikke leuk om bij jou zo'n workshop te volgen. Ze lijken wel echt en prachtig hoor die kleuren. Als je dochter ouder wordt, zal ze vast meer creatieve dingen gaan doen, want als dochter van jou heeft ze het natuurlijk gewoon in zich, let maar op ;-)

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je rozen zijn echt schitterend. Niet van echt te onderscheiden.
  Gelukkig dat je moeder je kon helpen bij de workshop, want 40 mensen is wel erg veel om alleen te doen. Ook zo leuk dat je dochter het kan. Wacht maar af, straks gaat ze vast meer creatieve dingen doen.
  Zo'n workshop lijkt ons (ook dochterlief vind ze geweldig) wel wat. Moeten we maar eens verder onderzoeken. Dus misschien tot snel.

  liefs, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat zijn je rozen mooi. Die prachtige tere kleuren. Ze zijn net echt.
  Heerlijk die creativiteit.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ze lijken zo echt, weet je wel zeker dat t papier is? :))
  Echt super....miss ook eens een keer opzoeken en uitprobren
  Lieve groet Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De rozen zijn echt prachtig en leuk dat je workshops geeft. Even 'out of the box' noemen ze dat toch? Ik heb ze eens bij Lia gezien. Het past niet in mijn interieur anders zou ik het zeker eens komen doen. Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen