DES GUIRLANDES


Het leven is een feest
Maar je moet zelf de slingers ophangen


zondag 29 juni 2014

O schone stede... Beauville


église deSaint-Jacques

We kennen allemaal Parijs. We weten van grote steden als Marseille, Nice of Avignon.
De Provence, Côte d’Azur, Bretagne of de Vogezen. Zelfs als je er nooit geweest bent, weet je van het bestaan af.

Iets onbekender is het département Lot-et-Garonne. Toeristisch nog niet uitgemolken. Het is vernoemt naar de twee belangrijke rivieren in dit gebied: de Lot en de Garonne. Het département is ruim vijfduizend vierkante kilometer groot en telt minder dan vierhonderd duizend inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van slechts 63 inwoners per vierkante kilometer is het gebied een stuk minder dicht bevolkt dan Nederland.
 
De provincie Zuid-Holland, waar ik woon,  heeft een bevolkingsdichtheid die maar liefst twintig keer zo hoog is als die van Lot-et-Garonne!
Maar zelfs onze meest rustige provincies Drenthe, Groningen en Friesland tellen gemiddeld bijna drie tot vier keer zoveel inwoners per vierkante kilometers.  

Hoe rustig wil je het hebben?

Daar zijn pareltjes te vinden. Kleine schattige oude Franse dorpjes die hun oorsprong vinden in het Romeinse tijdperk of de Middeleeuwen.
Zoals Beauville.

Beauville ligt tussen de grote steden Bordeaux en Toulouse. Maar beide steden liggen wel meer dan 100 km ervandaan. Het  ligt hoog en kijkt uit over een weids heuvelachtig gebied.
De velden zijn gevuld met  zonnebloemen, graan, mais, boomgaarden of koeien. Heel afwisselend en de verschillen in kleur zijn overweldigend.
 
 
Kijk! De pijl wijst aan waar het huisje ligt.

Het centrum is klein, je kunt het in één keer overzien. Het is heel traditioneel ingericht, een  plein met café, mairie en kerk. Er is een bakker en een ieniemienie supermarktje
 
Dit is le mairie, het stadhuis

links van de mairie een straat en dan dit huis

dan weer een straatje
 
Net als andere oudere dorpen heeft het een duidelijk aanwezige versterkingsmuur rondom. Er is zelfs een kasteel. Dat kun je helaas niet bezoeken omdat het in privébezit is.  
 
zomaar een deur

of hek van een achtertuin
De kerk, de église catolique de Saint-Jacques uit de 16e eeuw staat op de lijst van historische monumenten van het departement Lot-et-Garonne. Niet dat het een heel bijzondere kerk is hoor. Maar juist door de eenvoud vind ik hem mooi.
 
 
Op zondag hebben wij de mis bijgewoond. Mijn vooroordeel dat er in Frankrijk geen hond meer naar de kerk gaat, is om zeep geholpen. Ik denk dat er toch wel zo’n 50 mensen waren. Voor een dorp met ongeveer 500 inwoners is dat percentage gewijs zeker niet minder dan in Nederland.
Ik weet natuurlijk niet of dit uitzondering of regel is.

De kerkgangers waren jong, oud, man, vrouw, gezinnen en kinderen. We werden hartelijk en warm ontvangen. De pastoor gaf iedereen een  hand bij binnenkomst en opnieuw iedereen een hand toen de kerk weer uitging. Ik heb met gespitste oren zitten luisteren, af en toe begreep ik flarden van wat er gezegd werd. Zingen ging beter, want dan kon je meelezen. Ik ben zelf niet katholiek, dus een katholieke dienst op zich was ook wennen voor mij. 

In de Lot-et-Garonne heb je het gevoel in 'het echte Frankrijk' terecht gekomen te zijn. Je mengt je hier prima tussen de lokale bevolking die vriendelijk, beleefd en gastvrij is. Het imago van botte Fransen wordt in deze streek zelden tot nooit bevestigd. Zoiezo, heb ik geen hekel aan Fransen.

Ongemerkt is deze blogpost een heel verhaal geworden.
Tsja, waar het hart vol van is, loopt de mond van over…

Er komt nog meer, sorry

In de volgende post
 
Au revoir!
Barry
 

8 opmerkingen:

 1. Oh wij zijn ook dol op Fransen hoor....elke markt worden we weer hartelijk ontvangen.....alsof ze je al jaren kennen.
  Wat een heerlijke plek.......je bouwt de spanning goed op....ben natuurlijk zeer benieuwd of hier ook mooie schatten te vinden zijn.....

  Maar ha.....nu ik dit tik.......de schatten die er zijn heb je me net laten zien natuurlijk ;).....Pracht omgeving en zo nog mooiere oude gebouwen........

  Fijn weekend

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De laatste keer dat we in Parijs waren, hebben wij ook niets gemerkt van onvriendelijke Fransen...integendeel, ze waren heel behulpzaam, zelfs zonder er om te vragen kwamen ze op je af als ze zagen dat je de weg niet vinden kon.

  Wat een prachtig gebied, absoluut de moeite waard. Als liefhebber van Frankrijk kun je mij hier écht niet mee vervelen hoor. Geen probleem dus dat er nog meer komt.

  Fijne zondag! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig die verstilde dorpjes...of de tijd heeft stilgestaan.
  Van mij mogen er nog meer posten over komen...ik geniet!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was aan je vorige post nog niet toegekomen dus dat ook even erbij gepakt: wat ziet het er daar mooi uit!
  Je zult maar zo wakker worden, je zult er ook wel heerlijk slapen als het zo donker is.....kom daar in ons land maar eens om!
  Ik verheug me al op je volgende post!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De sfeer die je laat zien is zo mooi er gaat rust van uit, dat heb je in ons land ook weleens, maar Frankrijk heeft echt heel mooie oude en stille dorpjes.
  Prachtig al die doorkijkjes.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ooh wat mooi, echt genieten hoor! Ik vind het zo leuk dat je dit laat zien. Ik denk dat als je daar loopt, je alles wel op de foto wilt zetten, zo fotogeniek overal!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige post zeg, heerlijk. Er zijn inderdaad genoeg mooie stadjes en dorpjes in Frankrijk. Heb genoten van je foto's.

  Lieve groet, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ja doe maar lekker meer posten :D leuk om te lezen !

  BeantwoordenVerwijderen